Välkommen till Forsa Gård

Du hittar oss numera på Facebook med nya grisbilder varje vecka!

  //Maria



Söndag 22 Okt 2012

  Vilken sommar vi haft..........när vi skulle så så regnade det...........sommaren kom liksom aldrig för det regnade..............när vi skulle tröska så regnade det............och när vi skulle köra halm så regnade det. Det har varit blött och lerigt i hagarna. När vi skulle fodra så regnade det.
Grisarna har iallafall tyckt att det varit en toppen sommar......dom gillar lera och skugga bättre än sol. Jag skriker efter sol! Nu står det iallafall inte på förrän vi får dra söder ut på en liten semester.
Den här veckan har vi stängt in de sista grisarna från betet. Nu får de gosa sig i den fina halmen som vi faktiskt lyckades få in efter alla om och men. Har man bara fin halm att ströa boxarna med kan man stå ut med det mesta.
Just nu tar jag också upp beställningar på lådor, halv eller kvarts gris. Nytt för i år är att de blir slaktade hos Björn på Catarinas sprätthönseri som byggt ett nytt litet slakteri på sin gård. Vi kör själva dit dem i vår djurvagn som dom är vana att åka i och de behöver inte lämna vår socken vilket känns oerhört bra i dessa tider när vi skickar maten kors och tvärs över jordklotet.
Nytt är också att vi finns på Facebook f.o.m den här veckan. Gå gärna in och Gilla oss där.
//Maria



Onsdag 16 maj 2012

  Jaha då skullen våren vara här då..... men det märks då knapt.
Vi har börjat köra på dynga och plöja lite försiktigt men det vill inte bli något vidare väder.
Sinsuggorna har varit ute på en liten snutt av betet sen 2 maj men när det är så här blött gräver dom och letar efter mask så vi har inte vågat släppa på dom på stora hagen förrän idag. Om dom vänder på allt nu så har dom inge gräs på hela sommaren. Hoppas nu vädret håller sig annars får vi stänga av igen.
Vera har varit hemma idag och Ebba kommer i morgon så nu händer det lite med staketen. Även Jerks flickvän Thérése hjälper till lite mellan mjölkningarna.
På måndag släpper vi ut de första suggorna med kull och på Lördag den 26 maj har vi "Grissläpp". Kl 11 släpper vi ut ett gäng med ungsuggor, få se om dom kan sköta sig.
Försäljningen i Visthusboden går bra och vi har fulltsjå att hinna få fram grisar i lagom storlek. Det känns jättekul att få sälja vårt kött där.
Vi kommer också att ha "Familjedag i Grishagen" tillsammans med Visthusboden, vi visar grisar och dom har fika, mat och försäljning.
Tre kvällar i juli blir det "Grisvandring" med början i Visthusboden med fika. Se under Familjedag för mer info.
Nej, nu hoppas vi på lite värma och sol så att våren och sommaren kommer igång på riktigt!!

//Maria



Söndag 26 februari 2012

  Oj vilken helg det varit!!
Prioleva har öppnat sin Visthusbod- en liten saluhall i Stora Skedvi. Det var stor invigning i torsdags med tal av Landshövding Maria Norrfalk,Vikabröds VD Sören Andersson och priolevas grundare Anders Åkerberg, Malin Floridan och Henrik Hammarström. Efter talen släpptes en massa balonger i väg till väders. Det känns riktig, riktigt roligt att få vara leverantör till en så fin butik med så bra riktlinjer och värderingar. Det känns också kul att vi nu kan erbjuda våra kunder att köpa vårt kött på nära håll.

<
I svinhuset knaller det på som vanligt förutom att vi från årskiftet har börja att bedöva vid kastrering. Alla Krav-grisar i Sverige bedövas från och med nu vid kastrering. Det känns väldigt bra att vi nu gör vad vi kan för att göra det bra för grisen.
Den här veckan är Ebba hemma och har sportlov, då hjälper hon till i svinhuset så jag hinner med lite annat. Det är jätte bra. Även Vera har sportlov och hon rycker också in om det behövs.
Annars går vi mest och längtar till sommaren så vi får släppa ut grisarna igen.

//Maria



Tisdag 1 nov 2011

  Sommaren den kom och den gick. Vi har gjort en stor sanering av vår besättning. Det vill säga att vi tvättat alla suggor, alla stallar och låtit dem stå tomma minst 14 dgr efter ett invecklat schema. Därför har vi haft extra mycket djur ute i år och de har gått på två olika ställen för att skilja "lortiga" från nysanerade. Vi fick in en tarmbakterie som gav smågrisarna diarré och det är den vi försökt bli av med. Hittils ser det bra ut, vi har tagit 2 prov av 8 och har inte hittat något. Grisarna ser också friska och starka ut och växer som aldrig den.
Skörden har också gått bra. Vi har ju haft rätt så bra väder i den här delen av landet och har nog tagit vår bästa ekologiska skörd hitills. Halmladan är också välfyld vilket känns jätte bra. Som kravgrisbonde känner man sig rik med mycket fin halm.
I år har vi spart några slaktsvin kvar och tänkte slakta dom nu till jul så nu kan ni beställa julgris ni som är intresserade. Gå in på "Gårdsbutik" och beställ.
Den här veckan är det höstlov i skolorna och Ebba är hemma från Naturbruksgymnasiet och jobbar i svinhuset, i slutet av veckan kommer hennes kompis Sofie också. Det är så bra med lite hjälp för då hinner jag lite annat, skriva här tillexempel.
Ha en bra höst!

//Maria



Onsdag 29 juni 2011

  Oj vad tiden går! Det är högsommar. Alla grisar är på bete. Solen skiner och lerbaden är viktiga i hagarna så att inte grisarna bränner sig. Vi håller på att tvätta alla stallar så att det ska bli rent och snyggt inne.
På åkrarna växer det så det knakar, vi har haft en bra vår med både värme och vatten så det ser fint ut.
Vi har två sommarjobbare, dels vår dotter Vera och dels hennes kompis Rebecka som båda är väldigt duktiga och jobbar på bra. Jerk har också kommit hem och börjat jobba hos oss, det är kul. Ebba jobbar på en granngård som har Krav-kor.Hon är en hejare på att köra traktor.
//Maria



Onsdag 23 februari 2011

   Det är en envis kyla vi har fått här uppe i norden. -27 grader i dag igen. Det är tungt att hålla allt igång även om vi lyckats riktigt bra, iallafall med vatten och sån´t. Det är svårt att hålla ett bra klimat i stallarna och det skapar mycket extra jobb. Vi får halma mera och oftare, det är en rykande åtgång på halm. Vi har som tur är kunnat köpa lite mera från Enköping. Nej nu börjar vi faktiskt att längta efter våren så vi får ut på åkrarna och köra, bygga staket och släppa grisar på bete, men det står inte på, tiden går ju så fort.

Den här griskrisen som bara växer just nu och påverkar många av våra kolegor väldigt hårt. Vi har flera nära bekanta som slutar nu och hur många som måste gå från sina gårdar vet vi inte ännu.
Vi Krav-grisbönder lämnade ju Scan för drygt ett år sedan men är nu tillbaka igen eftersom dom saknade oss så mycket att vi fick riktigt bra vilkor för att komma tillbaka. Vad jag inte förstår är varför inte fler grisbönder blir Kravgodkända i dessa tider. Är det rädslan för något nytt som är så stor??

//Maria



Torsdag 23 dec 2010

  Nu är det jul igen..... ja oj vad tiden går. kylan är här och vintern har verkligen tagit ett stadigt grepp om vårt land. Grisarna verkar inte lida nämnvärt utav kylan, de äter lite mera bara. Vi däremot tycker att allt går väldigt trögt. Vi är rädda att vattnet ska frysa, vilket det har gjotrt. Det gav 3 veckor med extra jobb och och en massa krångel. Nu funkar allt igen så nu är det bara att hålla tummarna.

Över först advent var vi till Grand Canaria hela familjen. Vi åkte för pengarna vi fick i samband med Änglamarkspriset. Vi hade en fantastisk vecka med värme och vila och trevlig samvaro med våra barn. Det var hårt att komma hem till 20 grders kyla.

Nu ska vi i allafall fira en härlig jul, hoppas du också får en sådan.
God Jul och Gott Nytt År på er alla önskar vi på Forsa Gård!!

//Maria



Fredag 4 juni 2010

  Vilket dygn vi har haft!! Vi har ju varit mycket stolta över att vi varit nominerade till Änglamarkspriset. Att få åka till Stockholm på prisutdelning med middag och övernattning var vi ju inte heller ledsna över. Det skulle bli ett skönt avbrott i vardagen.
Så stod vi då där i Kungsträdgården på den stora scenen, alla var vi pristagare av Änglamarkspriset, vi hade fått en tavla var och blommor. Coops VD Lars Idermark började läsa upp motiveringen för stipendiet, eftersom vi stod bakom hördes det lite dåligt men efter ett tag så gick det sagta upp för både Anders och mig att det faktiskt var oss han läste om. Allt kändes helt overkligt, vi blev forståss jätte glada och känner oss mycket hedrade. Det är ju kul när man får ett godkännande för det man gör. Efter en gaidad båtresa genom Stockholms skärgård kom vi fram till Vår Gård, ett underbart konferanshotell i Saltsjöbarden. Där blev det middag med övernattning.
Ett underbart dygn helt enkelt!!
Nu jobbar vi för fullt med att få ut grisar på betet. Eftersom det kom så mycket regn i mitten/slutet på maj så stannade allt upp. Masken kryper upp till ytan när det blir blött i marken och grisarna vänder upp o ner på hela hagen, Så vill vi inte ha våra hagar i sommar därför fick de stanna inne längra än beräknat. I början på nästa vecka är det i allafall meningen att det ska komma smågrisar ut.
Även om det inte kommer att finnas någon försäljning i år så är alla välkomna att titta på grisar. Vi ställer ut bord och informationsskyltar som vanligt.
Troligen kommer vi att köra lite grissafari på kvällstid i juli. Titta här för vidare info.
Ha en bra sommar!

//Maria



Söndag 11 april 2010

  Nu har våren kommit! Idag skiner solen, fåglarna kvittrar, skiten hänger om hästarna och golven knastrar av all lera o grus som hundarna drar in.
Samtidigt som det är härligt blir man lite avundsjuk på alla som bor vid asfalterade trottoarer utan lera, vatten och grus. Men det blir snart bättre, det går alltid fortare än man tror med upptorkningen.
I dag har vi haft finfrämande i svinhuset. Stand up comikerna Thomas Järvheden och Thess Persson tittade förbi efter ett bejublat framträdande i Dala-Husby i går kväll. Efter diverse uttalanden om våra svenska grisar måste vi bara bjuda hit dom på ett studiebesök. Dom kom och var mycket intresserade. Det är kul att få visa upp vår värld för konsumenter i almännhet och "ofentliga konsumenter" i synnerhet. Jag hoppas att de lärde sig något.
Grisarna ser ut att trivas bra i solen. Det ligger på rastgårdarna och vräker sig i värmen. Nu går vi bara och väntar på att få börja med staketen, det står inte på.

Thomas Järvheden o Thess Persson hälsade på
för att se på grisarna.
//Maria



Måndag 22 mars 2010

  Vinten har varit lång och kall men nästan allt har ändå funkat. Inga inrasade tak och bara lite fruset vatten. Grisarna ser inte ut att ha lidit av kylan det är bara vi som tycker att det har varit lite väl kyligt.
Nu finns det i allafall hopp om vår även om det blev ett litet bakslag i går men ingen riktig vår utan bakslag.
Det känns som ett riktigt beslut att stänga gårdsbutiken och hemförsäljningen och sköta grisar på heltid. Jag trivs jättebra i svinhuset men har dragit sönder ett knä och är just nu sjukskriven. Ska på röntken på fredag och få min dom. Ulla-Karin, vår avbytare, hoppar in och täcker upp för mig. Det är tur att vi har någon som kan hjälpa till. Hennes man Bertil kommer och tvättar stallar. Det är också en stor hjälp. Jerk och Emil hoppar också in när de kan för skolan.
Dom har byggt om i vår betäckningsavdelning där boxväggarna höll på att ramla. Vera och Rebecka målade väggarna med hjälp av Thérése. Det blev så snyggt och ljust. Alltid kul med lite nytt.

//Maria



Lördag 19 december 2009

  Ja hu vilken vinter det blev!! Nog för att jag älskar vinter och snö men nu kom det lite häftigt och blev ju lite i kallaste laget. Skulle helst vilja sitta inne främför öppna brasan under en filt och mysa men det är ju många djur här på gården som vill ha mat och omvårdnad innan det blir tid för det.
Tack och lov så funkar allt - peppar, peppar ta i trä...- än så länge.

Nu har jag haft sista köttutlämningen och alla julskinkor är slut. Jag stänger igen Grisboa och sköter grisar på heltid i stället. Det har varit kul med Grisboa och Griskafé men känns nu helt rätt att avsluta det här och ägna mig helhjärtat åt grisarna.

Vi har skrivit nya kontrakt och från och med januari kommer vårt kött att säljas genom Stockholms butikskött och syns i handeln bl.a som Änglamark på Coop. Vi jobbar för att få gårdsmärkning på vårt kött men har inte nått riktigt fram ännu.
Vi ser iallafall fram emot ett nytt år med nya utmaningar.

Nu önskar vi alla en riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År!!!

//Maria



Fredag 9 Okt 2009

  Solen skiner men det blåser så man håller sig helst inomhus i dag. Sitter här i Grisboa för jag har utlämning på köttlådor i dag.Annar har jag självbetjäning nu under hösten. Det har funkat väldigt bra hittills.
Den här veckan har det inte blivit mycket gjort. Vi känner oss lite trötta efter tröskning, halmskörd och SM helgen. Allt har gått väldigt bra men det tar på krafterna att vara på språng hela tiden.
Nästa vecka ska vi börja plocka hem grisar från betet. Det blev ju kallt lite häfftigt och då är det inte kul med vattnet ute på åkern, det fryser. Det är betydligt lugnare att ha grisarna hemma på plattan.
Förra veckan hade jag årets tacksamaste jobb....jag tvättade de blå portarna på svinhuset. Det är lika kul varje år. Det blir så fint!!
//Maria

<

Maria tvättar portar

Fåren på hemväg från SM


Torsdag 24 september 2009

  Oj vad tiden går!! Sommaren kom och gick och hösten kom. Grissafarin är ett avslutat kapitel, vi har hunnit med några dagars semester på Gotland och ungarna har börjat skolan. Det är färdig tröskat och vi kör halm allt vad vi orkar och lite till. Det går åt drygt 1000 rundbalar så det blir några vändor. Den halm vi har fått in är iallafall gul och fin och då vet man att det ser ljust och fint ut i grisboxarna hela vintern. Det är en sån´glädje att ha fin halm.
De flesta grisar har nu flyttat in. Det går lite slaktsvin och gyltor kvar ute på åkern. Tillväxtgrisarna betar fortfarande ner mot älven medan suggor med kull får nöja sig med plattorna. Sinsuggorna går också ute fortfarande men de får ensilage i tillägg till betet som helt enkelt är slut.
Jag har stått på "Bondens egen marknad" i Falun hela hösten. Det är jättekul att möta så många glada medvetna matkonusumenter på ett och samma ställe.

Första helgen i oktober med början på fredag den 2oktober ska vi ha Vallhunds SM här på vår gård. Det är 70 hundar kvaleficerade till tävlingen. Det är uttagnings hit fredag och lördag och de 15 hundar med mest poäng går sedan vidare till finalen på söndag. Tävlingen går ut på att föraren står på en plattform och visslar till hunden som flyttar fåren runt en bana. Det är mycket imponerande att se. Det kommer också att finnas mat o kaffe servering, en del marknadsstånd och vi har förståss öppet i butiken.
Alla hälsas varmt välkomna.

//Maria



Torsdag 9 juli 2009

  Det är ett konstigt väder vi har. Antingen så är det 30 grader varmt med varma medelhavs nätter eller så vräker regnet ner och vill aldrig sluta. I dag har vi bestämt oss för att ställa in Grissafarin, det går helt enkelt inte att köra i hagen, vagnen bara glider hit och dit. Troligen blir det inge större problem för det kommer nog ingen som vill åka heller.
Vi körde ut 5 nya kullar i hagen i går, det var så många tomma boxar jag behövde inne i BB-stallet för nya suggor som ska grisa. Det känns bra i dag att vi bara körde ut 5st, det är inte kul i hagarna när det regnar hela tiden. Suggorna lider troligen inte så mycket, det är mest Lena och Mats som tycker att det är "lite" lerigt när dom ska fodra. Till och med hästana tyckte det var skönt att komma in i går kväll men ville gjärna ut i morse igen. Grisarna lider mer av det varma vädret än när det regnar. Smågrisarna ser lite ruggiga ut men de behöver ju inte lämna hyddan om de inte vill.
Ha det så bra med hopp om lite sol!!

//Maria



Söndag 28 Juni 2009

  Sommar har äntligen kommit!! Solen den skiner och grisarna lerbadar allt vad de kan. Dom har vänt upp och ner på de första hagarna, när regnet kom så letade de mask då får inget stå ifred. Tyvärr så ser de hagarna inte så roliga ut just nu. Dom grisarna ska vänjas av från griskultingarna på måndag och då får alla åka hem så får de hagarna vila ett tag. Nästa vecka kommer det ut en ny laddning som föds just nu.
"Familjedag i Grishagen" i midsommar helgen gick bra. Det var mycket folk som kom och det var många som ville åka grissafari. Det var även full fart på korvgrillning och försäljning av kött och annat som fanns till hands.
Alla nya flickor i kaféet börjar bli varma i kläderna och försäljningen rullar på.
På jordbruket är de viktigaste jobben just nu att hålla efter och röja under trådarna och se till att grisarna har vattenbad. I går hade vi hit en grävare som snyggade till runt uthusen. Han planade ut slänter och tog bort alla jordhögar runt om som var kvar sedan bygget. Nu ska det sås lite gräs både här och där för att det ska se snyggt ut. Meningen är att det ska gå att klippa med gräsklipparen.
Nu får ni ha det så bra!!
Glad sommar
//Maria



Fredag 6 juni 2009

  Gräset det växer och rågen den gror....., ja nog växer gräset alltid hur det är med rågen har jag faktiskt inte någon större koll på.
Suggor med smågrisar har flyttat ut. Den 15:e kommer nästa gäng ut dom har fötts den här veckan.
Vårbruket är klart och det har kommit upp på åkrarna. Imorgon ska vi köra ensilage, då kommer Sören hit och gör "koägg".
I dag har jag fått en ny trapp på Grisboa, eller ramp rättare sagt. Det var min far och min svåger Dennis med son Jacob som kom med hammaren i högsta hugg. Nu går det fin att komma in med både rullator och rullstol, tyvärr är det fortfarande "rätt" trångt här inne. Jag har tjuvstartat lite med kaféet, kaffe, festis, bröd och glass finns att köpa i Grisboa när jag har öppet.Vi har haft flera studiebesök de senaste 2 veckorna.I onsdags kom Corvettklubben på grisutflykt. Vi har även haft Rematikerförbundet och LRF ungdomen från Uppland här.
Det är kul att ha studiebesök, kul att någon vill se vad vi gör. Diskutionen om de Danska grisarna som varit på sista tiden har ju varit bra för oss. Jag har haft mycket kunder och många har varit upprörda. Hoppas att folk kommer ihåg och fortsätter handla svenskt och Krav.
Ha det så bra med hopp om en varm fin sommar!!
//Maria


Corvettklubben på besök.

Grisboa med sin nya ramp.


Lördag 16 Maj 2009

  Solen skiner men det blåser så jag tror jag blir tokig. Vårbruket rullar på. Nästan allt är plöjt, harvat och klart för sådd men det har varit så kallt i jorden så det har inte varit någon idé att så. Nu har dom iallafall börjat.
Grisarna har börjat flytta ut.Vi bygger staket allt vad vi orkar. Sinsuggorna tycker det är toppen. Dom får mat 1ggr/dag och då vill vi att alla ska komma hem så då blåser vi i visselpipa. Det har dom lärt sig att då är det bara att rusa hem. Vi blåser någon gång runt kl 10 på förmiddagen, så ser du en massa rusande suggor så vet du vad som hänt.
Uppe mot skogen går det "gyltor". Det är alltså unga grisflickor som ska bli suggor så småning om. En del av dom är redan dräcktiga.
Den här vackan har vi haft fårvallnings tävling också. Det gick inte riktigt efter planerna för tackorna blev väldigt farsinerade av grisarna och hoppade in i grishagarna så fort de hann. Det gick så lång att vi var tvungna att bryta tävlingen, inte kul.
Kvällen efter var det dags för nästa tävling, då flyttade vi banan till en annan åker där det inte fanns en gris så långt ögat kunde nå. Det gick betydligt bättre men var ändå en svår tävling så det är bara att säga ett stort Grattis till Helen och Ella som klarade banan och fåren med glans. Vi andra som inte gick igenom får helt enkelt träna på och komma igen.
Men det är ännu en tävling kvar för på söndag har vi KM. Vi håller oss långt från grisarna då också, det blir nog bäst.
Till hösten, försa helgen i oktober, kommer SM att gå av stapeln här på våra ägor. Det ska bli roligt och en riktig folkfest hoppas jag.
Folkfest tänker vi ha på söndagen i midsommarhelgen också. Då är det dags för "Familjedag i grishagen". Då blir det lite aktiviteter med häst o vagn, traktor och vagn, fyrhjuling o vagn, grissafari, kaffeservering, korvgrillning mm. Hoppas att du kommer då!! Ha det så bra i vårvädret!!
//Maria



Fredag 1 Maj 2009

  Ja då var den äntligen här....våren alltså. Det ser man, det känner man både i skinnet när solen bränner och på doften som sprider sig över nejden, då är det inte doften utav gräs och blommor jag menar utan doften av dynga... det är vår det!! Traktorerna dundrar över allt och det kommer ett dammoln farande i luften. Ja, jag vet att inte alla håller med mig men för mig är det det här som är vår. Sedan jag var 15år har jag tillbringat så gått som alla vårar på traktorn. En varm hytt med ac:n på fullt med nackspärr som följd. Tidiga mornar och sena kvällar, det gäller att utnytja vädret. Nu för tiden vårbrukar vi inte själva utan har det utlejt till Anders Jönsson, det känns lite tråkigt men är ändå skönt för vi har flera km stängsel som ska sättas upp. Grisarna står på plattorna och tittar längtansfullt ut över hagarna. Vi jobbar på allt vad vi kan. Sinsuggorna ska få komma ut i nästa vecka tror jag. Första smågrisarna kommer ut den 25 maj, så då hoppas vi på fint väder då.
Planeringen för sommaren rullar på. Griskafét och Grisboa kommer att ha öppet alla dagar 12-17 från midsommarafton till 9 augusti. Nytt för i år är Grissafari. Vi kommer varje dag kl 14 köra guidade turer i grishagen med vår nya Grissafari-vagn.
Familjedag i Grishagan blir det som vanligt söndagen i midsommar helgen. Nytt är också att griskafét kommer att stå kvar hemma på gården, där kan du köpa en kaffekorg och gå ut i hagen och fika.
Glass kommer hem till nästa helg men fikat får vänta lite.
Välkommen att hälsa på oss!!
//Maria


<

Nya Grissafari vagnen.Varje dag kl 14 från
midsommarafton kör vi Grissafari.

Jerk praktiserar hos Jönsson
Här plöjer han hos oss.


Lördag 18 april 2009

  Våren kommer med stormsteg. Snön bara sjönk undan på några dagar och leran uppenbarade sig. DET ÄR INTE KUL! När man har 5 hundar som jobbar hela dagarna och sedan vill komma in. Det är nu man förstår varför de bara får bo i köket.
Det torkar upp allt mera och alla staket som vi inte hann riva i höstas ska nu ner. Jerk och hans tjej Therese rev stora delar över Påsk med verkande armar som följd. Jerk har haft påsklov den här veckan och varit hemma och jobbat.
Sinsuggorna får nog komma ut i början på maj men smågrisarna får vänta till slutet av maj.
I butiken rullar det på, det verkar som om solen gör att folk hittar ut. Jag tar också upp beställning på lådor nu. En nyhet är Grill Låda som består av 4kotletter, 4karréskivor, 4grillribbbs, 4skinkskivor och 4bog kotletter. En sådan låda väger mellan 5-10kg och kan vara ett bra alternariv för den som inte vill ha så mycket. Jag har även en Grill Kasse med 4kotletter och 4 karréskivor 2x4grillkorvar av valfri smak. Kassen behöver inte beställas i förväg men är fryst, lådorna måste beställas men är då färska. sista beställningsdag för sommaren är 24maj.

Griskafét öppnar igen till midsommar. Vi har en del nyheter i år men det återkommer jag till lite senare.
Ha det så bra så länge och ha en skön vår.
//Maria



Lördag 17 januari 2009

  Nu är det slut på helgerna.... lite skönt är det ju faktiskt att komma tillbaka till rutinerna. Barna har börjat skolan och vi har kommit in i vårt ordinare schema i svinhuset igen.
Den här veckan har vi varit på fortbildning i "grissex". Det är ju en viktig del ivårt arbete för får vi inte suggorna dräcktiga så faller hela vår affärsidè. Kursen hölls på Dala-Husby hotell. Ett fantastiskt ställe. Viktor (som är ägare o kock) hade lagat både lunch och middag på vår gris. Till lunch fick vi kött av bog och rotmospure, sagolikt gott!! På kvällen fick vi en 5 rätters meny med bl.a rimmad, ungsbakad sida som var det godaste jag någonsin ätit. Helt fantastiskt!!
Det ingick också en praktisk del i den här kursen och den utfördes här på Forsa. Det delas ut överdragskläder och alla ser ut som ufon.Det var iallafall en bra kurs och det är ju alltid trevligt att få komma ut och träffa kolegor, äta gott och umgås.
Vår nya platta funkar fint och grisarna ser ut att trivas. Nu går vi och väntar på att fåren ska börja lamma.
//Maria

<

Grisarna på nya plattan ser ut att trivas

När vi fått överdragskläder ser vi ut som ufon.


Fredag 19 December 2008

  Julen närmar sig med stormsteg. Det var så vitt och fint förra helgen, det blev rent och kylan bet i kinderna, jag älskar verkligen vintern....men vart tog den vägen?? Nu är det grått och blött igen. Grisarna har iallafall fått flytta hem från åkern. De ser ut att trivas fint på sin nya platta. Inne i hyddorna är det varmt och mysigt i halmen. Det har varit grisning den här veckan och vi har fått ca250 nya smågrisar som ligger och tuttar för fullt på sina mammor. Vi har även skickat iväg ca200 st till Magnus så på måndag bir det tvätt av en avdelning så det blir julfint även i grisstallet. I personalrummet har vi adventsstjärna och julduk och vi äter massor av pepparkakor.

Butiken rullar på. Julskinkorna blev en succè och tog tidigt slut men jag lyckades tillslut ordna lite flera så nu har jag några stycken. Vi har öppet idag fredag och i morgon lördag. Vi kör även lite X-tra öppet i mellandagarna om man vill fylla på till nyår.

Nu hälsar vi alla en riktigt God Jul!!

//Maria



Lördag 15 november 2008

Fy vilket väder!! Jag hatar när det bara regnar och är grått. Det går knapt att gå över gårdsplanen för det är så lerigt och inte blir det bättre av att vi håller på att bygga. Det körs med en massa tunga maskiner hela tiden och det blir bara lerigare och lerigare. Nu har iallafall grindarna kommit hem och det monteras för fullt. Det är ju inte heller så kul i ösregn. Jerk har varit hemma från skolan 2 dagar den här veckan och jobbat på gården. Vi levererade drygt 200 grisar i fredags morse till Mats som håller på att bygga ett nytt stall, det var en vecka senare än planerat för att de var inte riktigt klara. Bädden hade vuxit bra den sista veckan och det tog Jerk hela fredagen att mocka ut. Jag ska tvätta det stallet på måndag.

En liten ljusglimt i det grå är att jag har haft årets mest tacksamma jobb den här veckan. Jag har tvättat portarna på storboxstallet. Dom är uppdragna i taket hela sommaren och när vi drar ner dom är de täckta av lerdamm som grisarna dragit in under sommaren. Det gör att de är helt gråa och det finns inte tillstymelse till blå färg på dom.

Butiken rullar på och det kommer lite folk hela tiden. Jag började ju med bröd från Brödleva förra veckan och det verkar vara populärt. Idag kommer jag också att få in smycken gjord av ull och julkorten med grisar blir på fyllt. Vi har också fått hem vår nya skylt som far har monterat åt oss.



Maria tvättar portar


//Maria



Lördag 8 November 2008

  Oj vad tiden rullar på! Det har hänt mycket sen sist. Vi har tröskat klart, kört in alla halm men fortfarande går en del grisar ute. Dom tycker att det är helt ok men det är inte kul att fodra dom och det ger en massa extra jobb när vattnet fryser. Vi håller som bäst på med att gjuta en platta som ska inredas med hyddor och grindar för att alla grisar och troligen även fåren ska få lite fast mark under fötterna. Där kommer att bli ett cirkulerande vattensystem med lite ljummet vatten så det inte fryse.

Gjutning av plattan

Peter Michaelsson kör betongpumpen


Förra helgen öppnade vi vår lilla Gårdsbutik. Det var snöstorm men det kom lite tappra kunder i allafall vilket vi tycker är fantastiskt. Jag säljer lite av varje och sortimentet utökas efter hand som jag får tag på nya produkter.

Gårdsbutiken

Jag servar bakom disken.


//Maria



Onsdag den 17 september 2008

  Sommaren är över och hösten är här. Vi försöker tröska mellan regnskurarna, eller rättare sagt Anders Jönsson försöker tröska, vi kör halm så fort vädret tillåter. Ungefär hälften av halmen är under tak så några fler fina dagar behöver vi. Det blåser alltid här, särskillt om vi ska vara ute och valla får. Nu vill vi ha blåst så att spannmålen och halmen torkar ur lite... då är det minnsann vindstilla!!

Sommaren har varit fin med mycket folk i kafèt och i hagarna. Vi har sålt bra och många frågar efter våra produkter nu när vi har stängt därför har vi nu bestämt oss för att öppna Gårdsbutik. Start datum är inte riktigt fastställt ännu men det kommer inom kort.
Jag har varit till Skåne på en chark-resa. Det var väldigt inspererande och vi träffade många optimistiska människor med massor av ideèr. Vi har också börjat inleda ett sammarbete med en kompis för att inte behöva dra hela lasset själva. Vi är bara i ett startskede ännu så vi får se vad det kan utmynna i.

 Det flesta grisar har flyttat in, nätterna börjar bli kalla och smågris arna trivs bättre inne i värmen. Kvar ute på betet är slaktsvinen och gyltorna. Det finns även 5 suggor med kull kvar på grund av platsbrist i husen. Dom ska få komma in den 1oktober. Sinsuggorna går ute men har nu fått lite tillägg i form av ensilage.

Vi har ju blivit av med smågrisar på betet, det fattas en hel del grisar under sommaren och vi vet ju inte vad som hänt. Några kan ju ha dött och blivit uppätna helt enkelt men inte i den omfattning som det fattas. Vi hoppas ju på att alla som finns omkring oss ska hålla ögonen öppna om det händer något konstigt. Vi har fått vissa ledtrådar.
Hoppas det inte händer igen.

Ha en bra höst!!

//Maria



Onsdag 11 juni 2008
 Midsommar närmar sig med storm steg. Det är mycket som ska ordnas med Griskafèt och Familedagen. Den här veckan kännetecknas av studiebesök.
I går hade vi kockdag. Vi hade i sammarbete med Mellins Lamm som säljer våra grisar till restauranger bjudit in kockar och övrig personal till en dag på landet. Vi ville visa hur vår verksamhet ser ut och höra vad dom har för värderingar och önskemål. Viktor på Dala Husby Hotell lagade till vår Digris som Krav stod för. Det serverades här på gården och var mycket uppskattad.
I dag har vi haft en hel busslast från Föreningen Hjärt- o Lungsjuka också det ett intressant besök med frågvisa deltagare.
I morgon kommer det personal och forskare från Ulltuna. Det ser vi verkligen fram emot. Slutligen den här veckan kommer det 7 ryttare på Islandshästar och ska sova över. Det är också ett roligt inslag i vår vardag.
Fem hagar med smågrisar är utsläppta, och tre till blir det före midsommar. Besökarna i hagan har börjat strömma till, vi jobbar på att få allt klart med informations tavlor mm. Vi har beställt en skylt, den är klar och vi får hem den i helgen. Idag har vi rest tältet till kaffeserverigen. Kafèt öppnar nästa onsdag och då har jag korv och skinka hemma till försäljning.
Söndag i midsommarhelgen blir det som "vanligt" Familjedag i Grishagen. På programmet står det: Marknad av KRAV-produkter, Korvgrillning, Kaffeservering, Ponnyridning, Häst och vagn. Nytt för i år är 4-hjuling och vagn.
Man kan också följa med Bengt Ehnström "Bland blommor och kryp"
Vi hälsar alla Välkomna!!

//Maria



Lördag 17 Maj 2008
 Ja då var det 17 maj igen då, 2 år i rad har vi släppt ut de första smågrisarna den 17:e i regn och kyla och det verkar ju stämma i år också. Som tur är behöver vi inte släppa ut förrän den 27:e i år. Det har med grisningstiden att göra. Dom första som ska ut i hagen är födda under den här veckan och måste växa på sig lite.Det känns bra. Suggorna verkar däremot inte ha något emot regn. Dom traskade ut på bete i morse när dom hade fått mat. Själv tycker jag det är en utmärkt idé att stanna inne och mysa framför TV:n eller datorn.
Vi hade köttlåde utlämning i går kväll, alla kom och jag tror inte det blev några större missöden. Det är lika nervöst varje gång att jag ska stå här med en massa lådor som ingen vill ha.
Nej, nu hoppas vi på att våren ska komma och värman är här till den 27:e.

//Maria



Fredag 9 Maj 2008

 Nu har de första grisarna flyttat ut!!
I går släppte vi sinsuggorna, dom gick ut med bestämda steg och började beta. Även dräcktiga gyltor och en avdelning med tillväxtgrisar fick tillgång till bete. Dom är lite mera försiktiga och tar det hela mer etapp-vis.
Vi hade ett filmteam här, Ann-Heleln och Susanne, som håller på att göra en dokumentär. Dom var också med på grissläpp men tyckte nog att grisarna var lite loja i gämförelse med nyutsläppta kor.

Sinsuggorna gick ut med bestämda steg.

Anne-Helen filmade både stående....

...och liggande.

Efter avslutat arbete var det gått med lite saft i skuggan.

//Maria



Tisdag 6 Maj 2008

 Ja, våren den kom i år också fast vintern inte riktigt ville infinna sig. Vitsipporna blommar, gräsmattorna blir allt grönare och en doft av dynga lägger sig över nejden. Kort sagt det är vår.
Vi stängslar om dagarna och fåren med "alla" 7 lamm har fått komma ut. Sinsuggorna har smitit ut 4ggr den här veckan, dom tycker verkligen att det är dags att börja beta. Deras staket blir klart i morgon så på torsdag släpper vi ut dom.


 Griskafèt har flyttat till ny betesvall där det ska byggas hagar nästa vecka. Mot slutet av maj kommer suggor med kultingar ut där. Vi vill ha det lite varmare på nätterna innan småttingarna flyttar ut.

Kalle Runesson kom med sin stora lastare

Han lyfte upp hela kafèt och körde iväg.

Det gick lungt och försiktigt ut på vägen.

Väl på plats pallade vi under så att det hela kom i våg.


Vi öppnar kafèt onsdag den 18 juni. Då har vi laddat upp med korv och rökt skinka.

//Maria



Söndag 10 februari 2008


 Tö, tö, tö, Varför kan det inte bli riktig vinter.Våra gyltämnen som går i hagen ute har det inte alltför kul alla dagar. Så länge det är snö känns det helt ok i hagen men när det blir pluss och regn är det inte kul. Vi har visserligen haft en vit vecka nu men det är bara blött och is över allt. Vi räknar och funderar på hur vi ska ordna för de här grisarna till nästa vinter. En gjuten platta måste det i allafall bli.
Vi börjar så smått längta efter våren och sommaren när det blir dags att flytta ut grisarna i fält igen. I början/mitten av maj är det åter dags, lite beroende på väder och vind.

Jag har börjat få fler och fler förfrågningar på köttlådor till i maj. Ska träffa slakteriet här framöver för att bestämma slaktdatum.

Valparna har fylt ett år den här veckan och kan väl inte kallas valpar längre. Vallkursen går bra och alla gör stora framsteg. Även mamma Zilly jobbar på bra, att det inte går att lära gamla hundar sitta är en sanning med vissa undantag har det visat sig. Jag tycker att det är toppen kul att valla för Peter och har lärt mig massor.

Anders har tävlat med Iza under hösten för att få lite resultat på henne för att kunna ta en valpkull. Det lyckades inte så bra som han ville och bestämde sig tillslut för att inte para henne. Loviz, som vi köpt från England, har Anders lite relations problem med. Ena veckan funkar inget och hon ska säljas, nästa vecka går allt mycket bättre och hon blir nog kvar..... fortsättning följer.
Efter mycket om och men har vi nu köpt en valp från Johan Gustavsson, en liten hårding.Hon är inte rädd för någon ting och medelar högt och ljudligt vad hon vill. Anders har önskat sig en hårding med lite motstånd och det har han nog fått. Hon ska bli grishund och då behöver man var lite hård.

//Maria



23 december 2007

 Tiden bara flyger iväg. Det är nu Jul och jag fattar inte vad hösten har tagit vägen. Mycket har hänt:
Vi har ökat ut suggantalet en del för att tillgodose våra smågrisköpare samtidigt som vi ökat på gyltförsäljningen, dvs vi tar fram nya suggor som vi betäcker och säljer till våra kolegor. Efterfrågan har varit god och Anders tycker att det är roligt.
Vi har även ökat vår hemförsäljning av lådor, även där har efterfrågan varit god och det är väldigt roligt att träffa konsumenter i en mera direkt kontakt än vad vi är vana med.
Jag har även träffat konsumenter på Bondens egen marknad i Falun under augusti och september. Det har varit jättekul men suger verkligen musten ur en. Två Julmarknader har jag också hunnit med, dels på Vassbo och dels här i "Skäve".
Vi säljer också restauranggris genom Melins Lamm, även den verksamheten har ökat under hösten.

Fototävlingen vi hade i sommras gav många fina bilder, min ork har inte varit på topp och jag har inte förrän nu lyckats kora vinnare och lägga ut ett urval av fina grisbilder. Gå in på "Familjedag" så ser ni resultatet.

Våra valpar växer och utvecklas för fullt. Vi har nu startat vallträning under ledning av Peter Nilsson från www.lerkulan.se, Skinnskatteberg.Det är ju även Peters Ville som är pappa till valparna. Alla valpar i kullen deltar och gör stora framsteg.

Nu hälsar vi alla våra kunder och övriga
GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!!!


//Maria



15 augusti 2007

 Sommaren närmar sig sitt slut. På måndag börjar barnen skolan men först ska vi avsluta Griskafe't. Det har varit en bra sommar med massor av folk i grishagen, många har tittat och fotat våra grisar. Det är också många som har fikat, ätit glass eller köpt en porslinsgris i kafe't. Sista kafe'dagen är på söndag, då byter kafe't skepnad och blir gårdsbutik i stället. Vi kommer att sälja rökt skinka, karre', kotlettrad och sida. Även våra kryddiga korvar och falukorv kommer att finnas. Under augusti och september kommer det att finnas färskt men sedan endast fryst. Gårdsbutiken är öppen alla dagar 13.00-18.00 och har självbetjäning.

På gården händer det mycket hela tiden, vi har under sommaren flyttat grisar ut och in från betet. Det har i år varit ett mycket enklare jobb än föregående sommrar för vi fick efter mycket om och men hem vår nyinköpta, special bestälda djurvagn. Den fungerar väldigt bra och jobbet har blivit både lättare och roligare.
Nu har Anton städat spannmålstorken så nu kan tröskningen få sätta i gång. Vi ska köra in ca 900-1000 rundbalar halm som ska hissas upp på skullen, det är ett gedigert jobb som tar mycket tid och är väldigt väderberoende.

Bondens egen marknad i Falun har också kommit i gång. Vi var där i lördags och sålde nästan helt rent. Som tur var hade vi spart lite produkter hemma för i söndas var det 'gårdsrunda, dvs öppet hus på 8 olika gårdar i Säters kommun. Det var ett sammarbete mellan kommunen och LRF.

Det hela var mycket lyckat och massor av folk kom och tittade. Här är det "Grisrace", dvs våra sinsuggor får mat en gång om dagen, för att alla ska komma hem blåser vi i visselpipa och genast så rusar alla grisar hem.

Valparna växer och blir mer och mer intreserade av fåren. Vi hade en träff med Peter Nilsson från Skinnskatteberg, www.lerkulan.se som ska ha vallningskurs med oss. Alla valpar kom och alla förare verkar mycket intreserade av att gå kurs. Det ska bli jätte kul. Fortsättning följer...

Zania, vår gamla Border tik har gått ur tiden. Hon blev 13år i våras och det är nu ett stort hål efter henne. Hon har gjort mycket nytta här på gården under årens lopp och vi minns henne med glädje.

//Maria



21 juni 2007

 Ja, ja jag vet att våren är över och sommaren har kommit Vårbruket är för länge sedan fixat och vi har byggt staket och staket och staket. Alla grisar är på bete, kafe't är klart och öppnat. Vi har fått hem skinka och korv och vi rustar för familjedag i Grishagen på söndag.

 Anton har slutat skolan och börjat jobba här. Det är skönt att vi blir en man till så här i semestertider. Även Jerk har sommarlov och han jobbar hemma nu före midsommar men ska vara hos Anders Jönsson resten av sommaren.
 Vera, Ebba, Rebecka och Amanda har kommit igång i kafe't.Dom har haft en mjukstart men nu har skinkan och korven kommit hem så nu blir det mer att räkna så nu får dom träna matte resten av sommaren.

 Valparna växer och frodas. Vi går på valpkurs med Ingrid, nästan alla valpar i kullen är med, det är jättekul att se hur dom växer och utvecklas till små egna individer. Fyra av valparna är släppta på får och alla fyra har tänt. Det är så kul att se dom "jobba" när dom är så små.
Anders har varit iväg och tävlat med Iza. Det var ett derby mellan tre klubbar. Han kom 4 i sin klass och var mycket nöjd med det.

 Familjedag i Grishagen!! Det är det som gäller nu. vi planera, organiserar, sätter upp skyltar, pratar med folk, flyttar djur så det ska vara fullt i hagarna och hoppas på att allt ska bli så bra som möjligt.
Sedan är det ju vädret förståss. Det kan man inte göra så mycket åt.
Är det soligt och fint kommer folk hit.
Är det regnigt stormtrivs grisarna och visar sig från sin bästa sida.
Vi hoppas på lite mitt i mellan så att alla tycker att det är OK.
Nytt för i år är vallhundsuppvisning. Det är Södra Dalarnes Vallare som ställer upp en flock får och visar er hur det går till.
Stora Skedvi Kör o Ridsällskap kommer att hålla i Ponnyridning och Häst och vagn.
SSIK fotboll flickor -94-96 står för korvgrillning.

Hoppas vi får se dig här!!!

//Maria



14 april 2007

 Nu kan man väl ialla fall säga att våren är här. Vårbruket kör så smått igång med dyngkörning och urinspridning. Det är ju nu inte så kul för doften sprider sig sakta men säkert över bygden. Då får men tänka på att det är i allafall naturligt och inte några gifter som sprids och det varar ju inte för evigt även om det kan kännas så.
  Nytt för oss från i år är att Anders Jönsson ska sköta våra åkrar så att vi får lägga all tid på stängsling och utflyttning av djur till hagarna.

 Vi har ju också bestämt oss för att ha kafe' i grishagen i sommar. Det är Vera och Ebba med kompisar som behöver sommarjobb.
 Stugan vi köpt kom hem i går, i dag har vi satt igång att rödmåla och spackla innuti.

 Jag har också haft annons i Annonsbladet om att jag säljer kött-lådor, det ringer flera om dagen och vill köpa, det är kul.

 Alla valpar utom Eliza och Måzart, som vi ska ha kvar själva, åkte för Påsk så ett lugn lade sig över köket. Nu är det kul att hinna med våra egna lite mera. Vera som är matte åt Måzart lägger mycket tid och jag får se upp så inte jag och Eliza kommer på efterkälken.
 Vi ska ha valpkurs med Ingrid Rahm som kursledare till alla valpar i kullen. Det ska bli jätte kul att få följa alla valpar.


 Nu längtar vi som aldrig förr på somaren. Snart kommer grisarna ut och snart så ses vi i grishagen men först ska ses vi på marknad i Kyrkbyn, Stora Skedvi den 28 april.
  Kom och träffa mig där!!

//Maria



31 mars 2007

 Våren är på väg. Solen skiner och leran flyter i gylthagen. Det är "skitigt" och lortigt överallt och hundarna ser ut som hej kom och hjälp mig, så även mitt köksgolv men det är ju ändå vår i luften.
Valparna har hunnit bli 7 1/2 vecka gamla. Det är full fart på dom och jag är glad och tacksam att de flest av dem är sålda. Vera har fått en valp av oss, Måzart, och jag ska ha Eliza kvar med de övriga 6 åker åt olika håll nästa vecka. Det har varit väldigt kul att ha en valpkull, det har varit vår första riktiga kull för förra året fick ju Zilly bara en valp.

 På grisfronten är det mycket på gång just nu. Vi räknar och planerar, vänder och vrider på antal suggor, ska vi fortsätta att sälja dräktiga gyltor? var ska vi föda upp dem? räcker grisarna till vår egen slakt? hur mycket korv ska vi göra?

 Vi planerar Griscafe' under sommaren, våra döttrar med kompisar behöver sommarjobb och vi tycker att det skulle passa.
Jag har blivit inbjuden att medverka på "Bondens egen marknad" i Falun i augusti och september, de har jag tackat ja till och kommer att sälja korv och rökta produkter där.

 Snart är det dags att släppa ut grisarna på bete. Nu går vi alla på gården runt och längtar. Under maj månad kommer djuren ut efter han beroende på väder.

 Vi ser fram emot att träffa dig i grishagen i sommar!!

//Maria



18 februari 2007

 Det har varit en jobbig vecka, hela familjen, utom mellan flickan Vera, ligger i influensa. Även Lena har åkt dit. Jag kämpade mig igenom onsdag och torsdag på egen hand men sen var det kört. Som tur var var det Antons helg att jobba, han kunde komma redan ifredags vilket kändes som en välsignelse. Nu ligger vi här och hostar och kraxar i kapp. Vi har haft grisning i helgen och fått en massa friska fina griskultingar. Hundvalparna växer också så det knakar, Zilly verkar ha bra med mat för dom är lugna och sover mycket.
Den här veckan ska vi leverera 200 smågrisar och tvätta ett stall, det känns lite jobbigt men det måste gå.

//Maria



8februari 2007
Hej!!
  Välkommen till vår hemsida.
Maria heter jag och det är jag som ska försöka berätta lite om vad som händer här på gården för er.
 Just nu håller jag alltså på att tillverka den här hemsidan.

  Ute ligger snön som ett vitt täcke över åkrar och gårdsplan. De flesta grisar bor inomhus så här års men nästan alla har tillgång till "altan" utomhus. Gyltorna (dvs småflickorna som ska bli framtidens suggor) bor i hydda ute i hagen, det tycker dom är fint.

 Det är nytvättat i BB och nya smågrisar kommer i nästa vecka. Det är ca 20 suggor som ska grisa.

 Vår bordercollie Zilly fick valpar i går kväll. Det blev 5 hanar och 3 tikar. Foton kommer inom kort.

//Maria






Copyright©:
Forsa J&S AB