Ägg från egna höns

Att bo på landet har många fördelar, inte minst att du faktiskt kan skaffa egna höns och njuta av färska ägg dagligen. Här kan du läsa mer om hur du skaffar egna höns och vilka svenska lantrashöns som behöver din hjälp att finnas kvar om 100 år.

Svenska lantrashöns

Linderödssvinet är Sveriges enda lantrasgris, men när det gäller höns är utbudet betydligt större. Här ska du främst tänka på klimatet för att få en hönsras som trivs allra bäst och därmed ger dig mer ägg. Vill du vara med och bevara svenska lantrashöns kan du vända dig till Svenska Lanthönsklubben som har all information du kan tänkas behöva. Det finns 11 olika raser där bland annat skånska blommehöns, hedemorahönor, gammalsvenska dvärghönor, bjurholmshöns, orusthöns, gotlandshöns och ölandshöns är vanligast.

Bygga hönshus

Även om hönsen till viss del kan gå fritt under vår och sommar behöver de minst 1 kvadratmeter utrymme per höna i hönshuset. Du behöver ordna en utebur om du har problem med minkar, mårdar och duvhökar. En bra tupp ser dock till att skydda sin flock. Med reden kan du sedan plocka färska ägg till frukost varje morgon.