Drömmen om självhushållning

De allra flesta svenskar drömmer om ett torp på landet eller en mindre gård där det är möjligt att växla ned och odla grönsaker till husbehov. Det har blivit trendigt att vilja skaffa en egen lantgård bland annat tack vare tv-serier och tv-program som Hundra procent bonde och Mandelmanns gård .

Frågan man kan ställa sig är om det verkligen är så enkelt som det låter att köpa en mindre gård på landet, flytta dit och börja syssla med självhushållning. Är drömmen verkligen realistisk och vad skulle krävas för att faktiskt kunna genomföra den? Läs mer här om hur du hittar din gård på landet och vägen till att bli självförsörjande på potatis, frukt och grönsaker. Med en mindre lantgård är det också möjligt att skaffa sig djur som kan bereda marken och förse hushållet med eget kött.

Tips och råd för att skaffa lantgård

Det är ganska enkelt när du väl har bestämt dig för att en flytt till landet är det som gäller. Först måste du ta reda på om det verkligen är en gård du vill ha och inte ett mindre sommartorp. Ett torp behöver du nämligen bara besöka under vår och sommar och det fungerar mer som ett semesterboende. När det gäller en gård behöver den oftast daglig tillsyn. Du behöver också fundera över hur mycket mark du är intresserad av att ta dig an. En avstyckad gård kan ge dig ett par hektar mark där du kan förverkliga dina självhushållardrömmar. Det går naturligtvis lika bra att skaffa en större gård men då behöver du arbeta heltid på din egen gård för att kunna driva den på bästa sätt. Hör av dig till en mäklare i det eller de områden som du är intresserad av och börja leta efter ett lämpligt objekt. Det finns också gott om sökmotorer på nätet där du kan leta bostäder och gårdar i hela landet. Glöm inte att du också kan hyra en gård för att prova på om det är något som passar dig innan du väljer att slå till.

Inspireras av andra

I tidningen Land kan du hitta mängder av inspirerande artiklar om lantliv och om människor som har vågat hoppa av ekorrhjulet för ett stillsamt liv på landet. Den största frågan av dem alla är naturligtvis om det lönar sig att byta lägenhet eller villa i staden mot en gård på landet. Det finns en hel del pengar att spara på att odla egen potatis, egna grönsaker och att till exempel skaffa egna höns. Du måste ta ställning till om du vill avsluta din anställning och istället satsa på att göra gården självförsörjande. Det går minst lika bra att fortsätta arbeta utanför hemmet men spara pengar på att leva av egenodlad mat och dra ner på kostnaderna genom att hugga ved och elda i egen spis.