Egen gård men ändå inte

Drömmer du också om ett liv närmare naturen, men vågar inte riktigt ta steget hela vägen? Du är kanske rädd att du ska sakna andra människor om du bor långt ute på landet? Det krävs trots allt en hel del jobb att hålla ordning på en egen gård med allt vad det innebär. Samtidigt kan det bli lite isolerat även om man bor i en by. Det är långt mellan husen och arbetet är ofta ensamt och slitigt.

Om du inte riktigt känner dig redo finns flera alternativ. Ett spännande sådant är förstås kollektivboende. Denna typ av boende var mest populärt under 60- och 70-talen men finns fortfarande kvar och har ännu en gång börjat växa i popularitet. Det finns även kollektiva gårdar där man bor och sköter gården tillsammans.

Ett nytt, spännande, alternativ är ekobyarna som börjar dyka upp lite här och där i landet. Dessa är byggda kring tanken på ekologisk och social hållbarhet. Många av dem är under uppbyggnad just nu så det är verkligen läge att investera i ett hus i någon av byarna om du vill ha ett mellanting mellan egen gård och boende i ett bostadsområde.

Du kan även välja att skapa din ”egen” ekoby om du har gott om mark eller flera fastigheter. Stora mangårdsbyggnader kan lätt göras om till bostadsrätter med egen bostadsrättsförening och mark kan styckas av för nya hus byggda av dig eller av andra företag. Med hyresgäster eller bostadsrätter till salu får du en inkomst som gör det möjligt att driva gården/byn vidare. Känns det svårt med det juridiska i en bostadsrättsförening kan du alltid låta företag som nabo.se sköta detta.

Många ekobyar har gemensamma föreningar där man tillsammans bygger och tar hand om de hus som behövs. Dessutom har du chansen att skapa en bygemenskap som är svår att återskapa på andra platser.

Den juridiska sidan av saken

Som du förstår är det dock inte bara att starta en bostadsrättsförening. Ofta tillkommer massor av administration och en snårskog av lagar och regler. Har du dessutom en gård att sköta med allt vad det innebär så kan det vara svårt att hinna med all administration. Som tur är kan föreningen välja att outsourca administrationen till företag som exempelvis nabo.se och låta dem sköta pappersarbetet istället.

Du kan även låta nabo.se sköta fastighetsskötseln eller juridiken kring bostadsrättsföreningen. När det gäller en kollektiv gård kanske fastighetsskötsel inte är det första du behöver hjälp med. Men kanske behövs det juridiskt stöd för att utforma kontrakt och undersöka vilka försäkringar som behövs för ert gemensamma lantbruk.

Det finns med andra ord många olika vägar till ett boende på landet. Allt från att faktiskt flytta till en gård, med alla för- och nackdelar, till boende i ett eget hus eller i en bostadsrättsförening med kollektiv gård där man tillsammans sköter såväl byggnader som djur och odlingar.