De flesta som längtar efter att flytta ut på landsbygden eller som har tagit steget och skaffat gård, villa eller sommartorp gör det för frihetskänslan och för att kunna njuta av den friska lantluften. Livet på landet är den snabba och upptagna stadens motsats. Här kan du läsa mer om vilka positiva effekter flytten till landet kan ha för både hälsan och plånboken.
Nära naturen
Många som flyttar ut på landsbygden har en stark längtan att leva nära naturen på ett sätt som man helt enkelt inte kan göra i en stad. Tack vare program som Hjälp vi har köpt en bondgård, Farmen och makarna Mandelmann på Österlén i Skåne finns det en stor efterfrågan på mindre gårdar och en önskan om att leva ett annorlunda liv. Inte minst pandemin har fått många svenskar att fundera över hur livet egentligen ser ut och om det inte kan vara värt att satsa på sina drömmar.
Livskvalitet
Att livskvaliteten ökar med ett boende på landet är inte svårt att förstå, men naturligtvis skiljer sig detta åt från fall till fall. En undersökning från Tillväxtverket visar att storstaden ger människor sämst livskvalitet. Främst gäller det hälsa, boende och miljö. Bland annat är luftkvaliteten inte lika bra som på landet och det finns risk att drabbas av olika stressrelaterade sjukdomar. Undersökningen visar att de svenskar som mår bäst bor på landet, men har goda pendlingsavstånd till större städer och kommuner.
Mer över till annat
Ett boendet på landet kostar inte lika mycket som en modern villa mitt i staden. Det som däremot kostar är alla utgifter förknippade med bilägande. För att kunna bo på landsbygden måste man ha tillgång till bil och drivmedel är dyrt. Denna kostnad kan dock ställas i relation till bättre livskvalitet och möjlighet att odla en del av maten på egen hand.