Skaffa ett jordbruk

Med en allt stressigare vardagstillvaro är det många som drömmer om att lämna stan för att skapa sig ett liv på landet med ett litet jordbruk. Du bör dock vara medveten om att det är ett stressigt och osäkert liv. Det är lätt att titta på Mandelmanns på TV och känna att ”så där vill jag också ha det”. Men för att komma dit krävs en hel del investeringar och en hel del kunskap.

Köp mark och en maskinpark

Det första steget för att bli jordbrukare, för dig som är beredd att satsa, är givetvis att köpa mark och en gård. Ta hjälp av en mäklare som är specialiserad på den här typen av fastigheter för att vara säker på vad du köper.

Du kommer också behöva investera i en maskinpark. En traktor och en skördetröska är en bra början. Du kan också hyra minigrävare för att kunna göra nödvändiga markarbeten, som till exempel nya hagar och att gräva ut diken. Att hyra minigrävare och liknande maskiner du kanske inte använder dagligen är klokt. Du kommer ha nog med kostnader ändå, så håll nere de du kan.

Bestäm inriktning på jordbruket

Du behöver också i ett tidigt skede bestämma vad du ska fokusera på och var du ska tjäna dina pengar. Det enklaste är att fokusera på grödor och utsäde. I alla fall till en början. Om du inte har en lantbruksutbildning i grunden har du mycket att lära och då är det värt att ta en sak i taget.

Att ha djur innebär att du utsätts för ett helt annat regelverk och du måste också göra investeringar i att dina djur kommer ha det bra och behandlas enligt boken. Att ha djur innebär också fler kontakter med slakterier, mjölkcentraler och liknande vilket kan vara administrativt tungt för en nybörjarbonde. Att ha ett par hönor på tomten är en bra början för dig som vill komma igång med djur.

Förbered dig på mycket jobb

Att vara jordbrukare är tungt och slitigt. Du kan räkna med både tidiga morgnar och sena kvällar samt att aldrig bli klar med dina arbetsuppgifter. På en gård finns alltid något mer att göra. På plussidan är dock att det är en helt annan stress än på ett kontorsjobb i stan. Som bonde får du jobba med kroppen och se direkt resultat av det arbete du lägger ner. När du väl får gå och lägga dig kan du räkna med en skönare nattsömn än du någonsin haft.