Skörda egen potatis

För att lyckas med att odla potatis behöver du i princip bara tillgång till ett trädgårdsland, bra sättpotatis och tålamod. Läs mer om tips på hur du får gott om potatis till jordkällaren här.

Välj rätt sättpotatis

Ett riktigt bra tips när det gäller vilken potatissort du ska satsa på är att fråga dina grannar. Har du tur finns det en potatisbonde i närheten som kan ge dig nyttig information om hur du själv kan lyckas med din skörd. Passa på att köpa sättpotatis av bonden som odlar nära dig och du kan vara säker på ett gott resultat. Rocket är en god potatis som är populär bland hobbyodlare, men det finns gott om andra sorter att välja bland. Det är alltid en god idé att göra research och ta reda på så mycket du kan om potatissorter och potatisodling innan du sätter igång.

Förvaring

Med tanke på att potatisen är en tålig knöl som har mättat människor i hundratals år är det också smart att fundera över förvaringen. I god och välgödslad jord efter till exempel linderödssvin kan du räkna med att få 5-10 potatisar på varje sättpotatis. Med en jordkällare kan du dessutom enkelt förvara hundratals kilo potatis och vara självförsörjande året runt. Se till att spara egen sättpotatis till nästa år och därmed har du startat ditt eget kretslopp med potatis som fortsätter att leverera år efter år.

Vattna och kupa

Även om potatis klarar sig ganska bra på egen hand behöver du se till att vattna vid torrt väder och kupa dina rader. Potatis som exponeras i solljus blir nämligen oätlig.