Skaffa hönshus till gården

Om du är bonde eller är i färd med att ge dig ut på landet och skaffa din egen gård, så måste du ha något att leva av. Djur och odling är det vanligaste och också typiskt för livet som bonde. Djur som är mycket enkla att ha att göra med och som liksom sköter sig själva är höns. För det måste du ha ett bra hönshus. På Kellfri har de riktigt bra hönshus och hönsgårdar för att dina höns, tuppar och kycklingar ska trivas.

Gott med ägg från egna och frigående höns

Ägg är både gott att ha för dig själv att äta, och att sälja. Att ha eget hönshus och kunna plocka egna ägg från marken, gör livet enklare ekonomiskt och bidrar också till din egen veckomatsedel. Det finns massor du kan göra av egna ägg. Dessutom hittar du alltid matbutiker som gärna vill ha färska och goda ägg från egna hönor istället för att importera långväga ifrån. Du kan kontakta närliggande lanthandlar eller större matbutiker/kedjor som köper in ägg från lokala bönder. Kontakta även restauranger i närliggande städer som behöver ägg till sin meny och sin matlagning.

Hur stort hönshus behöver du?

Hur mycket plats du har och hur många höns du köper är avgörande för storleken på hönshuset. På Kellfri kan du beställa hönshus till både fler och färre höns. Det kan vara skönt för hönsen och kycklingarna att bo i naturligt material utomhus. Naturligt material som europeisk gran gör också att hönshuset passar in på din övriga gård.

Vad ska man tänka på när man skaffar hönsgård?

En hönsgård är inte bara att sätta upp var som helst, det finns olika saker som du ska tänka på. Bland annat ska huset vara väderbeständigt och passa rätt antal hönor och tuppar. Det kan också vara så att vissa hönor eller tuppen ska isoleras av olika orsaker och då måste det finnas en tillbyggnad som man kan avskärma dem från resten av gruppen. Huset måste ligga en bit från eventuella grannar och gärna ditt eget sovrum, annars blir kacklandet ett stort problem. Tänk också på att det måste finnas skugga för dem på sommaren och att höns alltid måste ha färskt vatten.

Innan du skaffar hönshus måste du över huvud taget fundera på om höns passar dig. De är rätt lätta att sköta men det är sociala djur som lever i flock eller grupp och de får bara ha en tupp så det inte blir en krigszon inom fem minuter. Tänk också på vilka typer av hönor du vill ha, vissa är lugnare än andra och vissa är ”spralligare”. Läs mer om olika raser och hur höns ska behandlas och bo på Jordbruksverkets hemsida.